dilluns, 14 de gener del 2008

Des del pessimisme de la realitat

En aquests darrers mesos, l’educació al nostre país ha patit pels informes a nivell internacional (PISA) i nacional (Fundació Jaume Bofill), radiografies que han alarmat a tothom. Després el Departament d’Educació ha elaborat sense consens aparent unes Bases per una Llei d’Educació. A continuació els sindicats d’ensenyament, han convocat una vaga i han demanat la retirada d’aquest projecte per que suposadament privatitza l’ensenyament i vol avaluar al professorat.

Tot plegat no aporta més que confusió. El Departament d’Educació perquè elabora el seu projecte sense consens i sense un diagnòstic previ que assenyali les causes profundes de la situació. Els sindicats perquè segueixen cultivant la cultura del no i de la defensa a ultrança dels drets funcionarials i no presenten cap altra proposta que no sigui tenir més recursos.

Ningú aprèn la lliçó i, a nivell educatiu, tampoc. Som especialistes en carrerons sense sortida i en no treballar de forma col·legiada. Mentre les alternatives es generin en despatxos allunyats de la realitat o des de posicions corporatives, poc avançarem en millorar la qualitat de l’anomenat, per tothom, servei públic d’educació.

Les escoles i instituts mentrestant demanen que els deixin treballar, que tinguin confiança amb ells i que se’ls hi doni el suport necessari i la valoració social per a tirar endavant els seus projectes, amb responsabilitat, autonomia i avaluació si cal.