dijous, 14 de febrer del 2008

Jornades 012

Demà comencen les IX Jornades d'escoles 0-12.

Aquesta iniciativa arriba al seu novè aniversari. Enguany, hem fet un plantejament vinculant les IX Jornades amb les X. Volem encetar unes línies de treball, començar a teixir una xarxa d'escoles que es plantegin en la pràctica com avançar en això tant abstracte que hem anomenat "nova cultura".

Nova cultura, noves maneres de fer, de plantejar-se els problemes, de gestionar els recursos, d'organitzar les persones, els espais i els temps... Nous criteris, noves mirades... En algun cas, segur, no tant noves... potser velles però rescatades amb un esperit innovador.

Necessitem totes les aportacions, les més elaborades i les més incipients, les experiències més reeixides i aquelles que no han sobreviscut les normatives, la manca de recursos, o la incomprensió del seu context...

Aprendre dels iguals, treballar i construir una xarxa de renovació i d'intercanvi de coneixement, és un dels camins per crear aquestes maneres noves de fer i de construir escola pública.

De nou, siscents mestres ens reunirem per debatre i intercanviar propostes. Novament sense un suport clar de l'administració. Un suport que es va prometre l'any passat, directament pel Conseller, però que, a hores d'ara, encara dorm en algun calaix de via augusta. Potser perque no som encara cap grup de pedigrí al qual valgui la pena fer cas en alguna proposta. Potser per incompetència d'un equip que ha de demostrar encara més sensibilitat per la situació real de l'educació i les escoles públiques a Catalunya.

Un company posava l'altre dia un exemple. Els grans empresaris del Whisky s'han fet amos de les principals empreses productores de cognac. Els productors de cognac es preguntaven com els del Whisky poden defensar els seus interessos. No passarà alguna cosa semblant a nivell educatiu?

Passen els anys i l'escola pública segueix orfe d'una administració que confiï plenament amb ella com a garant de la igualtat, l'equitat i la qualitat educativa.

Durant dos dies, siscents mestres, tornarem a posar el nostre petit gra de sorra. Algú es farà ressó, de veritat, del que intentem tirar endavant?