dimarts, 22 de setembre del 2009

De nou els recursos... i alguna cosa més.

El problema dels recursos, continua sent un problema molt important. Avui a la reunió de directors de la nostra zona, el reguitzell de retallades ha estat bastant considerable. Però, el tema ja l'avançàvem en un altre post. A qui perjudica realment la retallada de recursos? Volgudament o no, els retalls, encara que no siguin molt grans quantitativament, afecten directament a la línia de flotació de la innovació, la millora i la renovació pedagògica.

Les escoles que funcionen com sempre, poden enfadar-se per la retallada, però seguiran funcionant com sempre. Però aquelles escoles que es creuen les paraules com atenció a la diversitat, inclusió, innovació, projecte... que miren d'organitzar els recursos existents, que són coherents amb l'organització i amb les decisions que prenen, que practiquen la participació, la implicació i que volen l'autonomia amb un control social equitatiu... a aquestes escoles, els recursos retallats els afecten de forma directa.

L'escola pot seguir funcionant amb menys recursos. I tant! Ho ha fet durant molts anys, amb ratios enormes, amb menys professorat, expecialistes, etc. Però les exigències que el mateix Departament proclama en els seus papers no són possibles amb tants pals a les rodes com els que ens estan posant.

Hi ha algú a l'altra banda que se'n dongui compte? O ja els hi està bé que funcionem com sempre? L'escola tradicional malbarata els recursos i, potser, es té raó quan es pensa que amb menys recursos el funcionament serà similar. Però l'escola del segle xxi, no pot funcionar amb aquesta inestabilitat i precarietat.

El Departament d'Educació i la Generalitat són els responsables que el nostre sistema educatiu sigui cada vegada més segregador, no competent, ni competitiu. Davant de la manca de recursos, igual que ho vaig reclamar quan van sortir els resultats tan negatius de les proves de sisè, tot el Departament hauria de dimitir. I se'n donaria compte que moltes escoles estarien al seu costat d'aquesta decisió. No com ara que la distància entre ells i nosaltres, cada vegada és més gran.

Mentrestant, un a un, els projectes van esvaint-se en la grisor de la xarxa pública. Fins quan durarà aquests despropòsits? Fins quan no acceptarem que estem a la societat del coneixement? Fins quan l'administració no respondrà dels seus actes, les seves mancances i les seves omissions?

Senyors, això no és un govern d'esquerres i no estic plantejant que torni Convergència, perquè el neoliberalisme sense màscara tampoc no solucionarà cap dels reptes actuals. Mentre la Generalitat no canvii la tendència actual, la seva credibilitat serà nul.la.