diumenge, 28 de febrer del 2010

Temps de pactes (2)

Malgrat el que deia en l'anterior post, també penso que alguns aspectes no poden ser objecte de pactes. A veure... com pactarem que l'escola privada segueixi sent segregadora de l'alumnat i la pública aculli tota la diversitat? Quin pacte ho sancionarà? O que els recursos es distribuiran de forma homgènia sense atendre a les necessitats diferents de cada escola, de cada família, de cada alumne?

L'educació és una opció ideològica, en la qual cal tenir en compte la visió que tens del món i de la societat: per quina societat treballes? Per una societat segregadora, competitiva, accelerada, que no valora la persona i només té en compte el nivell de consum i l'estatus social? Una societat que vol el seu progrés a costa del progrés dels altres? I això com ho podem treballar des de l'escola?

La dreta vol deixar l'escola sota les lleis del mercat: res d'escola pública i, si més no, res d'inversions compensatòries a l'escola pública. L'escola de l'excel.lència per la dreta és una escola de privilegiats en la qual encara aprofundirem més en la fractura social.

Per això, amb els pactes hi hem de creure fins a cert punt. És clar que si, com a mínim, l'administració no hagués de col.locar als funcionaris del partit...! Potser llavors seria possible posar una mica de seny als actuals problemes i buscar bones solucions que abordin les causes dels problemes reals i deixar d'actuar només sobre els símptomes.